Bakanlık, denizin doldurulması için AKP’li belediyeye onay verdi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Dilovası sahilinin üç ayrı noktasında deniz dolgusu yapımını içeren projesine onay verdi. Daha önce belediyenin deniz dolgusu ile cami yapımına yönelik projede de onaylanımıştı.
Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin yapılan son resmi açıklamaya göre 38 binden fazla kişi hayatını kaybederken, AKP’li belediyelerin rant odaklı projelerine ara verilmedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin iki ayrı “Fuar, Panayır Ve Festival Amaçlı Dolgu Alanı” projesi için daha önce çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) süreci başlattığını duyururken, projelere onay verildiği açıklandı.
BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre bakanlık, bugün yaptığı açıklama ile dolgu projeleri için “ÇED gerekli değildir” kararı verildiğini duyurdu.
501 MİLYON TL HARCANACAK
ÇED raporlarında yer alan bilgilere göre belediye, Tavşancıl-1 Mahallesi’nin sahil şeridinde bir ve Muallim-2 Mahallesi’nin sahil şeridinde ise 2 alanı dolduracak. Türkiye’nin en borçlu belediyelerinden biri olarak bilinen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sahil şeridinin üç ayrı bölgesinde toplam 346 bin metrekarelik alanı doldurmak için 501 milyon 893 bin TL harcayacak.
ÇED RAPORUNDA ‘YEŞİL ALAN’ İDDİASI
Projelere ilişkin ÇED raporlarında yeşil alanların ortaya çıkacağı iddiası ile “Proje kapsamında yer alan dolgu alanı yürüyüş, gezinti, seyir ve rekreasyon amaçlı kullanılacak olup, herhangi bir deniz taşıtı tarafından yanaşma, yolcu alma-indirme ve benzeri amaçla kullanılmayacaktır. Dilovası İlçesi, nüfusu her geçen gün hızlı bir ivmeyle artmaktadır. Fuar, panayır ve festival alanı kullanım kararının getirilmesinin amacı fuar alanı, sergi üniteleri, gezinti ve eğlence alanları, yeme-içme yerleri, yeşil alanlar ortaya çıkarmaktır” denildi.
DOLGU İŞLEMİ ANLATILDI
Deniz dolgusu da “Dolgu işleminde ilk işlem olarak; dolgu sahası dış kenarı doldurulacak ve çeşitli büyüklüklerde taş kullanılarak dolgu tahkimatları (anroşman) yapılacaktır. Dolgu anroşmanlarının tamamlanmasından sonra oluşan havuz alanı doldurulacaktır. Dolgu işleminden sonra sıkıştırma yapılacak ve tam oturma sağlanacaktır. Dolgu işleminin tamamlanmasından sonra saha betonu dökülerek, üst yapının kullanım amacına göre dizayn edilecektir” ifadeleriyle anlatıldı.
DENİZE CAMİ PROJESİ DE ONAYLANMIŞTI
Öte yandan Kasım 2022’de de AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin denizi doldurup cami inşa edeceği projeye 4 günde onay verilmişti. Belediye, 14 Kasım tarihinde İzmit sahiline yapacağı “Fuar, Panayır, Festival ve Cami Amaçlı Dolgu Alanı” projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ÇED başvurusu yapmıştı. Başvuruyu inceleyen bakanlık, 4 gün sonra (17 Kasım’da) proje için “ÇED gerekli değil” kararı verildiğini açıklamıştı.
Belediyenin hazırladığı ÇED raporunda, projenin toplam maliyetinin 105 milyon 142 bin TL olduğu ve bu rakamın içinde fuar, panayır, festival ve cami projesinin maliyetinin yer almadığı belirtilmişti. Raporda, NCİTY AVM, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi binası ve Sabancı Kültür Sitesi binası arkasında kalan 40 bin 140 metrekarelik alanda dolgu çalışması yapılacağı açıklanmıştı.
Dolgu alanın gerisinde kalan kısım ile beraber toplam 236 bin 588 metrekarelik alanda fuar, panayır, festival ve cami yapılması planlandığı belirtilmişti.