Deprem bölgesine giden sağlık emekçileri isyanda: ‘Çalıştırılmadan bekletiliyoruz’
Nüket Gelegen
Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, gönüllülük esasına dayanarak Sağlık Bakanlığı’nın görevlendirmesiyle depremden en çok etkilenen illerden olan Hatay’a giden sağlık emekçileri, yerleştirildikleri yurtlarda bekletilerek sahaya gönderilmemeleri sebebiyle isyan etti. Sağlık emekçileri, “Hiçbir beklentimiz olmadan geldiğimiz deprem bölgesinde, çalıştırılmadığımız süre boyunca depremzedelerin barınma ve beslenme hakkına ortak edildik” sözleriyle duruma tepki gösterdi.
6 Şubat günü merkez üssü Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, depremlerden en çok etkilenen illerden biri de Hatay oldu. İlde çok sayıda bina yerle bir olurken, Antakya ve İskenderun’daki hastaneler de depremde yıkılarak kullanılamayacak hale geldi.
‘DEVLET NEREDE’ ÇIĞLIĞI
Deprem nedeniyle binlerce kişinin can verdiği ve ağır bir yıkım yaşayan ilde, ilk günlerde arama-kurtarma çalışmaları başta olmak üzere, yardım hizmetlerinin eksikliği sebebiyle dondurucu soğukta dayanışmayla hayatta kalmaya çalışan yurttaşlar, “Devlet nerede” sözleriyle günlerce çaresizliklerini haykırdı.
Gönüllülük esasına dayanarak, Sağlık Bakanlığı’nın görevlendirmesiyle Hatay’ın Dörtyol ilçesine gönderilen, ancak ildeki ihtiyaca ve yurttaşların çaresizliğine rağmen çalıştırılmayıp yerleştirildikleri yurtlarda bekletilmelerine isyan eden sağlık emekçileri ’e konuştu.
‘MAĞDURLARIN HAKKINA GİRMEK ZORUNDA BIRAKILDIK’
Bilecik, Sakarya ve İstanbul gibi illerden gelen sağlık emekçileri olarak, toplam 270 kişilik bir ekiple Dörtyol’a gönderildiklerini ifade eden sağlık emekçileri, ilçede bulunan Dörtyol Fen Lisesi, Dörtyol Anadolu İmam Hatip Lisesi ile bir öğrenci yurduna yerleştirildiklerini dile getirerek şunları kaydetti:
“Gönüllük esasına dayanarak, kendimiz için hiçbir beklentimiz olmadan, dayanabildiğimiz yere kadar depremzedeler için çalışmak için geldiğimiz Hatay’da 2 gün boyunca Dörtyol’da bekletildik. Sahaya gidip çalışmak istediğimizi defalarca ifade etmemize rağmen, depremzedelerin kullanımına açılması gereken yurtlarda, hiç çalışmadan 3 öğün yemek yiyerek mağdurların hakkına girmek zorunda bırakıldık.”
‘SAHAYA GÖNDERİLMEK İÇİN 2 GÜN MÜCADELE ETTİK’
Yurtlarda bekletildikleri 2 gün boyunca, Bakanlık yetkilileriyle defalarca iletişime geçerek sahada ihtiyaç olan yerlere yönlendirilmeyi talep ettiklerini belirten sağlık emekçileri, “Sanki bir ihtiyaç yokmuş gibi ‘Ne yapsak, nereye göndersek ki sizi’ gibi cevaplar aldık. Yönlendirilmek istediğimiz başka ilçelere ulaşımın zor olduğu gerekçesiyle uzun süre bekletildik” dedi.
Sağlık emekçileri, “2 günlük mücadelemiz ve ısrarımız sonucu, sonunda bugün yetkililer bizi İskenderun’a yönlendirme kararı aldı. Bu süre içerisinde birçok yaralı depremzede için çalışabilirdik. Hiçbir beklentimiz olmadan geldiğimiz deprem bölgesinde, çalıştırılmadığımız süre boyunca depremzedelerin barınma ve beslenme hakkına ortak edildik” sözleriyle duruma tepki gösterdi.
‘HALKIN BU KADAR YALNIZ BIRAKILDIĞINI DAHA ÖNCE GÖRMEDİK’
Bugün öğleden sonra alınan kararla, çalışmak için İskenderun’a gönderilmekte olduklarını belirten sağlık emekçileri, 2 gün boyunca yurtlarda bekletilmiş olmalarının, binlerce depremzedenin de daha fazla mağdur olmasına sebep olduğunu dile getirerek, “Sağlık çalışanları olarak sağlık hizmetlerinin eksikliğine, Bakanlığın yetersizliğine daha önce de şahit olduk, ama halkın bu kadar yalnız bırakıldığını daha önce hiç görmedik” şeklinde konuştu.