Resmi evrakların olduğu bina yıkılmak isteniyor
Avukat Bedia Büyükgebiz, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımla, yapılara ilişkin zemin basınç dayanımlarıyla ilgili ıslak imzalı resmi evraklar olduğunu belirttiği Hatay’da bulunan Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü için yıkım kararı çıktığını duyurdu. Büyükgebiz, Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın “olur” verdiği ıslak imzalı tutanağı paylaşarak, yapılmak istenen yıkımın “delil karartma” niteliği taşıdığını vurguladı.
Bedia Büyükgebiz, Instagram üzerinden yaptığı paylaşımda, Hatay’daki Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü için yıkım kararı çıktığını ve Vali Rahmi Doğan’ın “olur” verdiği ıslak imzalı tutanağı paylaşarak meslektaşlarıyla yıkım işlemlerini durdurduklarını açıkladı.
Büyükgebiz yaptığı videolu paylaşımda, şunları dile getirdi:
‘HATAY ÇEVRESİNDEKİ YAPILARIN LABORATUVAR TEST SONUÇLARI VAR’
“Burası bir devlet dairesi, buranın içinde Hatay, İskenderun ve çevresindeki okul, işyeri ve konutların yapı laboratuvar test sonuçları var. Zemin katlardaki kolon basınç dayanımları yönetmeliğe, kanuna uygun mu? Bunlar var. Buraya dair yıkım kararı alınmış, burada iki kepçe var ve girilmeyen onlarca, yüzlerce enkaz var. Yıkıma başladılar, yavaş yavaş buraya gelecekler.
Biraz önce Şube Müdürü Murat Alkaya geldi, ‘Burası yıkılacak, vali izin verdi yıkım kararı var’ dedi. Niye? Burası tek katlı bir bina. AFAD şu an burada, içinde doktor var, revir olmuş, neden? Yıkım kararı varmış, burada onlarca yüzlerce klasör var, hepsinde test laboratuvar sonuçları var. Zemin katın kolon basınç dayanımı 25 MPa olması gerekirken, 7 iken izin vermişler, karot almışlar. Şimdi burası yıkılacak diyorlar.”
Paylaşımların ardından son duruma ilişkin aktarımlarda bulunan Bügükgebiz, şunları ifade etti:
‘KEPÇEYİ DURDURDUK, DELİL KARARTMAYA GİRER’
“Son durum bu, meslektaşım Pınar Dursun haber verdi, Gözde İbiş sağ olsun Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Bey ile irtibat kurdurdu. Onlar şu an bakanlarla konuşuyor. Hatay Barosu Başkanı Cumhuriyet Başsavcılığı’na karar vermesi için baskı yapıyor. Biz buradaki kepçeyi durdurduk çünkü bunların hepsi bir delil karartmaya girer. Neredeyse ıslak imzalı resmi evraklar havada uçuşuyor.”
Bedia Büyükgebiz, Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın 10 Şubat 2023 tarihinde aralarında Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Çevre, Şehrcilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Polis Evi ve İl Jandarma Komutanlığı binalarının, İl Müdür Yardımcısı Abdullah Çiloğulları’nın talebiyle “olur” verdiği ıslak imzalı resmi evrağı da paylaştı.
“Delil karartma” iddialarını ortaya atan Büyükgebiz, Halk TV canlı yayınına da bağlanarak konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Büyükgebiz şunları söyledi:
‘EVRAKLARIN HEPSİ RESMİ DELİL NİTELİĞİNDE’
“Söz konusu binada yüzlerce resmi evrakların bulunduğu klasörler vardı. Buradaki görevliler aslında binanın o kadar da kötü olmadığını, kepçenin zaten faaliyete başladığını söylediler bana. Yıkıma başlamıştı ama şu an durduruldu. Buradaki evrakların hepsi resmi delil niteliğinde. Aslında yıkım kararı verilmeden evvel bu klasörlerin hepsinin tahliye edilmesi gerekiyordu. Biz durdurmasak da zaten etrafta onlarca yüzlerce evrak var. Burası 4 katlı ince uzun bir devlet dairesi, yıkım nedeniyle tüm evraklar molozların altında kalacak.”
Büyükgebiz, Halk TV sunucusu Bengü Şap Babaeker’in binada yıkım işlemlerinin başladığına ilişkin sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
“O 4 katlı binanın sağ kısmındaki alanda yıkım başlamıştı. Yandaki bina da yıkılmış bir halde ve molozların temizlenmesi gerekiyordu. Kepçe çalışmalara başlamıştı. Yıkım kararı geri çekilene kadar, buradaki tüm dosya ve klasörlerin güvenli bir alana temini sağlanana kadar burada duracağım. Delil kararmaması için biz buradayız.”
‘EVRAKLAR KAYBEDİLİRSE SORUMLULARDAN HESAP SORAMAYACAĞIZ’
Türkiye İşçi Partisi Hatay İl Örgütü’nün Twitter hesabından da konuya ilişkin paylaşım yapıldı. “Sorumlulardan hesap sorma” vurgusu yapılan paylaşımda şu ifadeler yer aldı:
“Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün önündeyiz. Burada depremde yıkılan tüm binaların belki verilen usulsüz imar izinlerinin sorumlularının dosyaları bulunmakta eğer ki bu evraklar kaybedilirse bu sorumlulardan hesap soramayacağız. O yüzden tüm deprem bölgelerinde bu durumu durdurmaya davet ediyoruz.”
BAKANLIK’TAN AÇIKLAMA
Öte yandan, Çevre, Şehrcilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kısa sürede gündem olan “delil karartma” iddialarına ilişkin bir yazılı açıklama yayımladı. İddiaların yalanlandığı açklamada şunlar kaydedildi:
“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hatay İl Müdürlüğü Binasının büyük bir bölümü depremde hasar görmüş ve yıkılmıştır.
Bugün, ağır hasar alan İl Müdürlüğü binamızın hemen yanında bulunan ek hizmet binamızın bazı kişiler tarafından izinsiz bir şekilde kullanıldığı görülmüştür.
‘MESNETSİZ BİR İDDİA’
Bakanlığımıza bağlı ekiplerimiz, il müdürlüğü ana binamızdaki yangın merdiveninin ek binamızın üzerine çökme riskine karşı, buradaki kişilerin can güvenliği için binayı boşaltmak istemiştir. Bu talebi reddeden kişiler, ekiplerimize mukavemet göstermiş, sosyal medya aracılığıyla ‘çeşitli evrakların yok edilmeye çalışıldığı’ gibi akla hayale gelmeyecek mesnetsiz bir iddiayı ortaya atmışlardır.
Bakanlığımız; evraklarını matbu olarak tuttuğu gibi, bütün resmi yazışma ve raporlarını Belgenet üzerinden dijital ortama anlık olarak aktarmaktadır. Kaldı ki ek binamızda yer alan tüm evraklar, diğer resmi evraklarımız gibi yeni il müdürlüğümüzün arşivine taşınacaktır. Bu bakımdan, söz konusu iddialar tamamen asılsız ve gerçek dışıdır.
Kurumumuzun her bir çalışanı afet alanlarında fedakarca, canla başla hasar tespit çalışmalarını yürütürken böyle mesnetsiz bir iddiayı ortaya atanlar hakkında her türlü hukuki süreci başlatacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.”