Gündemden Haberler

‘Öğrenciler tarikat yurtlarına mı yönlendiriliyor?’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aysu Bankoğlu, YKS tercihlerinin tamamlanmasının ardından karşılaşılacak barınma krizine dikkat çekti. “Kamuoyu bunca senedir alınmayan önlemlerin, bu boş vermişliğin altında başka bir siyasi ajandanın olup olmadığını sorguluyor. Geçtiğimiz yıllarda bin bir teşvik ve destekle birtakım cemaat ve tarikatlara ayrıcalık sağlandığını gördük” diyen Bankoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihleri 27 Temmuz’da başlamış ve 8 Ağustos’ta sona ermişti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, bugün konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

‘ÖĞRENCİLER KARA KARA DÜŞÜNÜYOR’

Tercih sürecinin bitmesinin ardından yeniden barınma krizinin başlayacağına dikkat çeken Bankoğlu, “Fiyatların olağanüstü arttığı bu dönemde devlet yurtlarına büyük bir talep ve yığılmanın olacağını öngörmek için kâhin olmaya gerek yok. Bu yığılmaya karşı ne önlemler alındı bilmiyoruz. Ayrıca özel yurt ücretlerinin de dudak uçuklatan meblağlara ulaştığını görüyoruz. İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde 20 binden 100 bin liraya kadar varan fiyatlardan söz ediliyor. Bunların içerisinde yol, yemek maliyetleri elbette dahil değil. Öğrencilerin özellikle büyükşehirlerde kiraya çıkması da bu ekonomik tabloda mümkün değil. Tüm bu sorunlar nedeniyle geçtiğimiz yıllarda yaşanan yurt krizinin tekrar yaşanacağını öngören öğrenciler şimdi kara kara düşünüyor” dedi.

‘ÇÖZMEK İÇİN NEYİ BEKLEDİNİZ?’

İktidarın 20 yılda yurt sorununu çözemediğinin altını çizen Bankoğlu, “Sınava giren aday sayısı belli, tercih sayısı belli, kontenjanlar belli, yurt sayısı belli, kiralardaki artış belli… Her şey apaçık ortadayken yurt sorununu çözmek için niye beklediniz?” ifadelerini kullandı.

‘ÖĞRENCİLER TARİKAT YURTLARINA MI YÖNLENDİRİLİYOR?’

Tarikat yurtlarına da dikkat çeken Bankoğlu, şunları kaydetti:

“Kamuoyu bunca senedir alınmayan önlemlerin, bu boş vermişliğin altında başka bir siyasi ajandanın olup olmadığını sorguluyor. Geçtiğimiz yıllarda bin bir teşvik ve destekle birtakım cemaat ve tarikatlara ayrıcalık sağlandığını gördük. Bu yapıların ülkenin her şehrinde yüzlerce vakıf ve yurtları var. Yine buralarda kamuoyu vicdanını yaralayan çok sayıda skandal olay yaşandı; olayların üzerinin nasıl örtülmeye çalışıldığına da hep birlikte tanık olduk. Bu ekonomik buhranda öğrencileri ve aileleri zor durumda çaresiz bırakarak bu yapıların kucağına mı itmeye çalışıyorsunuz?”

BAKAN OSMAN AŞKIN BAK’A SORULAR

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a konuya ilişkin soru önergesi veren CHP’li Bankoğlu, KYK’nin yurt ve yatak kapasitesini, barınma koşullarını ve vakıflara ait özel yurtları sordu.

Bankoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a verdiği önergede şu soruları yöneltti:

1. Son beş yılda Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun yurt ve yatak kapasitesi ne kadardır? Bu yurtların kaçı 2, 4, 6 ve 8 kişiliktir? Bu yurtlardaki barınma koşulları ne sıklıkla denetlenmektedir?

2. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK)’nun halihazırda devam eden yurt inşaatları var mıdır? Var ise bu yurtlar hangi illerde ve kaç kişiliktir?

3. Bu yıl itibariyle sözleşme süresi dolduğu için tahliye edilen/boşaltılan KYK yurdu sayısı kaçtır? Bu yurtlar hangi şehirlerdedir?

4. Bu yıl “katılım olmadığı veya bütçe yetersizliği” nedeniyle iptal edilen yurt ihale sayısı kaçtır?

5. KYK’ye bağlı yurt/yatak kapasitesi lisansüstü, lisans ve ön lisans düzeyinde örgün eğitimde bulunan öğrenci sayısının ne kadarına yetmektedir?

6. Son beş yılda KYK’nin yurt ücretlerine zam oranları yıllara göre ne kadardır? Bu yurtların aylık ücretleri hangi kriterlere göre belirlenmektedir?

7. 2021-2022 ve 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı için KYK’ye bağlı yurtlara başvuran öğrenci sayısı kaçtır? Bu öğrencilerin kaçı yurtlara yerleştirilmiştir?

8. Ülkemizde yüksek öğrenim öğrencilerinin kalabileceği özel yurt sayısı kaçtır?

9. Yurt genelinde vakıf ve derneklerin sahip olduğu, yükseköğretim öğrencilerine hizmet eden yurt ve yatak sayıları, iller bazında, hangileridir?

10. Son beş yılda, Gençlik ve Spor Bakanlığı namına, yurt genelinde mevcut vakıf ve derneklerce yükseköğretim öğrencilerine hizmet amaçlı “yap-işlet-devret” modelli kaç yurt inşa edilmiştir? Bu inşaatları gerçekleştiren bahse konu vakıf ve dernekler hangileridir?

11. Son beş yılda, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yükseköğretim öğrencilerine hizmet amaçlı, Bakanlık namına işletilmek kaydıyla, yurt genelinde mevcut vakıf ve derneklere kiralanan yurt işletmelerinin sayısı kaçtır? Bu kiralamaların yapıldığı bahse konu vakıf ve dernekler hangileridir?

12. 2021-2022 yılı itibariyle Gençlik ve Spor Bakanlığı ile hangi vakıf ve dernekler arasında, yükseköğretim öğrencilerinin yararlanmasının sağlanması kaydıyla gıda ve barınma yardımları hususunda protokoller düzenlenmiştir?

13. Yurtlara yerleştirilmeyen öğrencilerin barınma imkanlarının artırılması amacıyla hangi çalışmalar yürütülmektedir?

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu