10 ili vuran depremlerde bir hafta geride kaldı: Can kaybı 31 bin 643!
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat’ta meydana gelen ve 10 ili vuran depremlerde bir hafta geride kaldı. Aynı gün meydana gelen 7,7 ve 7,6’lık depremler nedeniyle son resmi verilere göre; 31 bin 643 kişi yaşamını yitirdi. Arama kurtarma çalışmaları ise devam ediyor.
Kahramanmaraş’ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay’da da hissedilen deprem büyük yıkım yarattı.
Depremin vurduğu 10 kentte (Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Malatya, Kilis, Gaziantep, Osmaniye ve Adana) 3 ay devam edecek şekilde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.
‘BÖYLE BÜROKRASİ OLMAZ’
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Kahramanmaraş merkezli depremlerde en fazla yıkımın yaşandığı Hatay’ın Defne ilçesinin Armutlu Mahallesi’nde incelemelerde bulundu.
Baş, mahalleyi ziyareti sırasında yurttaşları dinlerken, depremden etkilenen bir yurttaş “Buraya madenciler çok geç geldi. 2 gün boyunca yolda kaldılar yani. AFAD talep edecekmiş, neymiş bürokrasiymiş. Böyle durumlarda bürokrasi olmaz” dedi.
Bölgeye arama kurtarma ekiplerinin çok geç geldiğini ifade eden bir başka yurttaş ise “Buraya ilk İBB ekibi geldi. Ankara, Antalya, Mersin… Ama AFAD yok” diye konuştu.
Depremden sağ kurtulanlar olanaksızlıklarla mücadele ederken, arama kurtarma çalışmaları da devam ediyor.
13 Şubat itibarıyla deprem bölgesinde yaşanan gelişmeler şöyle:
12.20 | CAN KAYBI 31 BİN 643’E YÜKSELDİ
AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 31 bin 643 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. AFAD verilerine göre, 158 bin depremzede bölgeden diğer illere tahliye edildi.
11.24 | EGM’DEN AÇIKLAMA
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) “Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 475 hesap yöneticisi tespit edildi. 56 şahıs gözaltına alındı, 14’ü tutuklandı. Yardımsever vatandaşlarımızı suistimal etmek isteyen internet sitelerinin kapatılması sağlandı” açıklamasında bulundu.
09.35 | MALATYA’DA 31 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI
Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca, kentte deprem nedeniyle yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 31 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
09.20 | EMRE APARTMANI’NIN ŞANTİYE ŞEFİ GÖZALTINA ALINDI
Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Gaziantep’te yıkılan Emre Apartmanı’nın şantiye şefi ve fenni mümessili Nazmi Tosun İstanbul’da gözaltına alındı.
06.10 | DEPREMDEN 170 SAAT SONRA SAĞ KURTARILDI
Gaziantep’te Zaman Apartmanı’nda deprem sonrası çöken binada 170 saat sonra 40 yaşındaki Sibel Kaya enkazdan sağ olarak çıkartıldı
01.05 | BAHAR APARTMANI’NIN MÜTEAHHİDİ TUTUKLANDI
Gaziantep’te depremde yıkılan Bahar Apartmanı’nın müteahhidi İbrahim Mustafa Uncuoğlu tutuklandı.
Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, yıkılan ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği Bahar Apartmanı’ndaki teknik inceleme sonucunda ihmali olduğu iddiasıyla İstanbul’da gözaltına alınan İbrahim Mustafa Uncuoğlu’nun Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğündeki işlemleri tamamlandı.
Adliyeye sevk edilen zanlı, nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı.
00.20 | OHAL KARARNAMESİ YAYIMLANDI
Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Sağlık Alanında Alınan Tedbirlere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kararnameye göre, mesleğini serbest olarak icra eden eczacılar ile tıbbi cihaz satış merkezi, optisyenlik müessesesi, ısmarlama protez ve ortez merkezi, işitme cihazı merkezi veya diş protez laboratuvarı olarak faaliyette olan işletmelere, OHAL ilan edilen illerde, OHAL süresince, valilik tarafından uygun görülen mekanlarda veya mobil araçlarda, Sağlık Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde faaliyet izni verilecek.
OHAL süresince Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki serbest eczaneler, ilaç takip sistemi işlemlerinden Sağlık Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde muaf tutulabilecek.
Ancak kırmızı ve yeşil reçeteye tabi ilaç talepleri, reçetelerin defter kayıtları düzenli olarak tutularak ve matbu düzenlenen reçetelerin bir nüshası saklanarak karşılanacak.
OHAL süresince Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde bulunan tıbbi cihaz satış merkezi, optisyenlik müessesesi, ısmarlama protez ve ortez merkezi, işitme cihazı merkezi veya diş protez laboratuvarları, ürün takip sistemi bildirimlerinden Sağlık Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde muaf tutulabilecek.