AFAD Başkanı’ndan geç müdahale için 2 gerekçe
AFAD Başkanı Yunus Sezer, deprem bölgelerine erken müdahale edilememesini; kötü hava şartları ve yardıma gidecek ekiplerin depremzede olmasına bağladı.
Kahramanmaraş merkezli depremler 10 ilde daha yıkıma neden olurken, bölgelerde arama kurtarma faaliyetleri de geç başladı. AKP iktidarı gerekenlerin yapıldığını iddia ederken, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) Başkanı Yunus Sezer de açıklamalarda bulundu.
Arama kurtarma çalışmalarını ve yardım malzemelerinin sevkıyatını koordine eden AFAD’ın Başkanı Yunus Sezer, “Deprem bölgesine müdahalede iki önemli engel ile karşılaştık. Birincisi çok olumsuz kış şartları var. Kış şartları hem kara da hem de hava ulaşımını engelledi. Helikopterler, uçaklar kalkamadı” dedi.
‘YARDIMA GİDECEK EKİPLER DEPREMZEDE OLDU’
Hürriyet’ten Fevzi Kızılkoyun’a konuşan Sezer, devamında, “Karadan ulaşımda ise depremin etkisiyle birçok yolda ve köprülerde sıkıntılar yaşandı. Hava şartları çok kötü olmasına rağmen pilotlarımız risk alıp, canlarını hiçe sayarak indirmeler yatı. Afet dar kapsamlı olunca bölgedeki illeri koordine edip anında tüm kapasiteleriyle müdahale sağlanıyordu. Bir ilde afet olunca çevresindeki illerde oraya gidecek ekip bellidir, afet yaşanan ile ilk gidecek 5 il, daha sonra yardıma gidecek 5 il daha var. Deprem o kadar geniş alanı etkiledi ki hem ilk yardıma gidecek 5 ildeki ekip hem de sonrasındaki 5 ildeki ekip depremzede oldu” diye konuştu.
İHA-SİHA AÇIKLAMASI
Sezer, İHA ve SİHA’ların neden kullanılamadığına ilişkin de “Olumsuz hava şartları nedeniyle belli bir dönem uçuş olmadı. İHA ve SİHA uçamadığı için görüntü alma şansımız olmadı. AFAD’ın, emniyetin, jandarmanın bulut altı görüntüleme sistemleri var. Onlarda da havanın açtığı belli dönemlerde görüntü alabildik ve yıkımları tespit ettik. İlk 2 gün yoğun, olumsuz bir hava şartları vardı. Hava şartlarıyla mücadele ettik” ifadelerini kullandı.