Büyük depremde üçüncü gün: En az 5 bin 894 can kaybı
Pazartesi sabah 04.17 saatlerinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay’da da şiddetli bir şekilde hissedilen depremde binlerce bina yıkıldı, çok sayıda yurttaş yaralandı ve hayatını kaybetti.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) paylaştığı verilere göre 7,7 büyüklüğündeki depremden yaklaşık 9 saat sonra öğlen 13.24 saatlerinde ikinci bir büyük sarsıntı daha yaşandı. İlk depremde hasar alan binalar da Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki bu sarsıntıyla birlikte yıkıldı.
Deprem bölgelerinde enkaz altında onlarca yurttaş olduğu belirtilirken, arama kurtarma çalışmalarının yetersizliğine tepkiler sürüyor. Yolların kapalı olması nedeniyle yıkımın gerçekleştiği bölgelere ulaşımda da zorlanılıyor. Öte yandan enkaz altında kalan yurttaşlar, soğuk havada yaşama tutunma savaşı veriyor.
06.35 | İSKENDERUN LİMANI’NDAKİ YANGIN SÜRÜYOR
İskenderun Limanı’nda depremin ardından konteynerlerin devrilmesiyle başlayan yangın, üçüncü günde de söndürülemedi. MSB’den yapılan açıklamada, “İskenderun Limanı’nda meydana gelen yangına, Kara Kuvvetlerimize ait helikopterler ve Hava Kuvvetlerimize ait uçak ile havadan müdahale edildi” denilmişti.
02.27 | ‘REFAKATSİZ ÇOCUKLAR BAKANLIĞA BAĞLI KURULUŞLARA YERLEŞTİRİLİYOR’
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, deprem bölgesinde ailesine ya da yakınlarına ulaşılamayan çocukların durumuna ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, söz konusu çocukların kendileri ve aileleriyle ilgili bilgilerin kaydedilerek kardeşlerin bir arada tutulduğu, daha sonra da bağlı kuruluşlara yerleştirildiği belirtildi.
Bakanlık açıklamasında, yurttaşların deprem bölgesindeki refakatsiz çocuklar için “ALO 183” hattı ile kolluk kuvvetlerine ya da Aile ve Sosyal Hizmetler il müdürlüklerine başvurabileceği de ifade edildi.
01.27 | MARAŞ’TAKİ YIKIM HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ
Depremin merkez üssü Maraş, dün gündüz saatlerinde DHA tarafından havadan böyle görüntülendi.
00.18 | CAN KAYBI 5 BİN 894’E YÜKSELDİ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yaptığı açıklamada can kaybı 5 bin 894’e, yaralı sayının 34 bin 810’a yükseldiğini söyledi. Oktay, “5 bin 775 bina yıkıldı” dedi.
Oktay’ın açıklamaları şöyle:
4 bin 794 iş makinesi sahada. Yabancı ülkelerden gelen ekiplerimiz 3 bin 251 idi. Sabaha kadar da yarın da dahil 2 bin 400 civarında ilave arama kurtarma ekiplerini burada birlikte çalışacağız. Toplamda tüm birimlerimizden, güvenlik güçleri de dahil, fiilen çalışma grupları 60 bin 218 kişi fiilen sahada çalışıyor.
Ülkeleri paylaşmıştım. 2 bin 400 ilave gelecekti. Yine arama kurtarma ekiplerinden sahada da yaklaşık Türkiye’den de 1500’e yakın ilave arama kurtarma ekibini sahaya sevk ediyor olacağız.
Personelimiz boyutunda burada jandarma arama kurtarma ekipleri, TSK arama kurtarma ekipleri, MSB ile ilgili birimler burada. Gönüllüler burada. Hava ambulansları, ambulansları bunun içerisinde.
Burada özellikle ihtiyaç olan vinçler söz konusuydu. Sahada fiili olarak 750 civarında vinç vardır.
Buna ilave olarak iş makinaları, kepçe, greyderler, kamyonlar, karavanlar gibi birçok aracımız var. Toplam 4 bin 794.
Tüm havalimanlarını kullanmaya başladık. Özellikle Adana havalimanımız lojistik boyutunda işlerimizi hızlandırdı. Orada 35-36’yı bulan helikopterlerimizle yoğun şekilde ve farklı bölgelerden uçaklarla alana indik.
Gece boyunca da gece görüşü 17 civarında helikopterimiz fiilen çalışmalarına devam ediyor.
Sahra hastanesinin kurulduğu yerler var. Kısmi hasarlı yerlerde 3-4 hastanemizde faklı şekilde faaliyette kullanıyoruz. Bunlar Maraş, Hatay, Adıyaman ve Diyarbakır’da.
21.33 | CAN KAYBI ARTIYOR!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay’da açıklamalarda bulundu. Koca, ölüm sayısının 5 bin 434’e, yaralı sayısının ise 31 bin 777’ye yükseldiğini aktardı.
Koca, il il ölüm sayılarını şöyle açıkladı:
Hatay-1647, Maraş- 1243, Antep-504, Urfa-127, Diyarbakır-120, Adana-167, Adıyaman-896, Malatya-201, Osmaniye-502, Kilis-22, Elazığ-5
19.55 | YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 4 BİN 544’E ULAŞTI
AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, 10 ilde ağır yıkım yaratan depremlerin bilançosuna ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Tatar, yaşamını yitirenlerin sayısının 4 bin 544’e, yaralı sayısının ise 26 bin 721’e ulaştığını bildirdi.
19.25 | AFAD: CAN KAYBI 3 BİN 703’E ULAŞTI
AFAD’ın Sağlık Afet ve Koordinasyon Merkezi Birimi’nden (SAKOM) aktardığı bilgilere göre, deprem nedeniyle yaşamını yitiren yurttaşların sayısının 3 bin 703’e yükseldiği öğrenildi. İlk depremin ardından toplam 422 deprem meydana geldiği belirtilen AFAD açıklamasında, “SAKOM’dan alınan bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 3 bin 703 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 22 bin 286 vatandaşımız yaralanmıştır” denildi.
14.50 | ERDOĞAN AÇIKLADI: HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 3 BİN 549’A YÜKSELDİ
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bin 549’a yükseldiğini duyurdu.
Erdoğan’ın açıklamasına göre yaralı sayısı ise 22 bin 168 oldu.
Öte yandan depremin vurduğu 10 ili kapsayacak şekilde OHAL ilan etme kararı aldıklarını duyurdu. OHAL, 3 ay sürecek.
13.01 | CAN KAYBI 3 BİN 432’YE YÜKSELDİ
AFAD, itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 3 bin 432 kişinin hayatını kaybettiğini, 21 bin 103 kişinin yaralandığını açıkladı.
12.31 | TİCARET BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA
Ticaret Bakanlığı:
“Acil ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında fahiş artış yapıldığı iddialarına yönelik ülke genelinde denetimler başlatılmıştır.”
11.47 | CAN KAYBI 3 BİN 419’A YÜKSELDİ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 3 bin 419 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 bin 534 kişinin yaralandığını açıkladı.
Hava araçlarının mevsim şartları nedeniyle daha önce kullanılamadığını söyleyen Oktay, bu sabah itibarıyla daha rahat bir kullanımın başladığını söyledi. Oktay, “Sahra hastaneleriyle ilgili kurumlarını yapıyoruz. Hasarlı olan hastanelerin bulunduğu yerlerde diğer illere hasta sevkiyatı yapıyoruz” ifadelerini de kullandı.
Yolların durumuna ilişkin, “Hatay-Reyhanlı yoluna alternatif yol kullanılmakta. Osmaniye-Antep yolu üzerinde tek yönlü geçiş imkanı sağlandı, özellikle görevli olan araçlar için açılmış durumda. Malatya-Maraş yolu arasında sıkıntı vardı. Orada da alternatif güzergah kullanılmakta” bilgisini paylaşan Oktay, “Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’a 48 saat süreyle afetle ilgili sevkiyat yapanlar hariç araç girişi durduruldu” dedi.
Oktay, “Ulaşımın zamanında sağlanabilmesi için bizim yolları açık tutmamız önemli. Afet bölgesinde işi olmayan vatandaşlarımızı kullanmamaları ve bölgeye gitmemeleri yönünde özellikle ikaz ediyoruz. Bu bölgeleri ihtiyacı olmayan, afet bölgesine gıda, barınma, arama kurtarma vb. Alanlarda herhangi bir nakliye işlemleri yapmayanlar kullanmamalı. Hatay, Maraş ve Adıyaman’da 48 saat itibariyle görevli araçların dışındaki aracın girmesini durdurmuş durumdayız, saat 11.00’le birlikte süre başlamış durumda. Diğer illerde de ihtiyaç olursa genişletilebilir” diye konuştu.
“Doğalgazla ilgili 6 noktada sorun var. Bunlarla ilgili çalışmalar başladı. Antep, Hatay ve Maraş’a gaz verilmesiyle ilgili ekipler çalışmaya başladı. 2-3 gün alacak. Bölgeye akaryakıt ve jeneratör gönderiliyor” diyen Oktay; Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya’ya bugün daha çok odaklandıklarını söyledi.
10.46 | HATAY’DA 2 BİNE YAKIN BİNA YIKILDI
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Halk TV ekranlarında bağlandığı canlı yayında depremin vurduğu kentteki son duruma ilişkin bilgileri paylaştı.
Savaş, Hatay’ın farklı bölgelerinde toplamda 2 bine yakın binanın yıkıldığını söyledi.
Gecenin çok zor geçtiğini ifade eden Savaş, “Dün çok soğuktu, yağmur yağıyordu. Bizim ihtiyacımız acil kurtarma ekipleri, profesyonel ekipler. Gece çok soğuk oldu, koruması olmayanlar, giyinemeyenler çok sıkıntı çekmiştir” dedi.
Lütfü Savaş şunları söyledi:
“Hatay’dan iyi haber veremiyoruz. Çok dramatik bir durumla karşı karşıyayız. Antakya merkez, Defne, Samandağ, Kırıkhan, Kumlu, İskenderun, Dörtyol’da 2 bine yakın evimizin yıkıntısı var.
Akşamdan beri ekipler gelmeye başladı. Şu anda bazı kurtarılabilecek noktalarda çalışmalar başladı. Ama gerçekten çok dramatik ve sıkıntılı bir tablo var.
Dün çok soğuktu, yağmur yağıyordu. Bizim ihtiyacımız acil kurtarma ekipleri, profesyonel ekipler. Gece çok soğuk oldu, koruması olmayanlar, giyinemeyenler çok sıkıntı çekmiştir.
Kamu binaları da yıkılmış durumda. İtfaiyemiz, apartmanlar, AFAD kullanılamaz halde. Üç hastanede ağır hasar var. Kayıplarımız çok fazla. Daha az hasarla atlatmaya çalışıyoruz.”
SAAT 10.28 | ‘AFAD DIŞINDA BİR KOORDİNASYONA İZİN VERMEYECEĞİZ’
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 10 ili vuran depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurum, “Vatandaşımıza şu ana kadar AFAD koordinasyonunda barınma, yeme içme hizmetlerini eksiksiz bir biçimde ulaştırmaya çalışıyoruz” dedi.
Kurum öte yandan deprem bölgelerinde AFAD dışında çalışma yürütülmesine izin vermeyeceklerini belirtirken “Tüm afet alanlarındaki arama-kurtarma koordinasyonunu, yine barınma koordinasyonunu biz, AFAD koordinasyonunda yapıyoruz. Dolayısıyla AFAD koordinasyonu dışında herhangi bir koordinasyona müsaade etmeyeceğiz ve bu noktada AFAD koordinasyonu ile hareket edersek daha hızlı yardımlarımızı ulaştırabiliriz” ifadelerini kullandı.
Bakan Kurum’un açıklamaları şöyle:
“Yaşadığımız süreç son bir asırda yaşadığımız en büyük felakettir. Depremin ilk anından itibaren tüm ekiplerimiz harekete geçti. Bu deprem 13,5 milyon vatandaşımızı etkilemiş durumda. Gaziantep’te 581 yıkık bina var, can kaybı 468 oldu. Deprem bölgedeki 10 ilimizi doğrudan etkilemiştir.
Nurdağı ve İslahiye’de iletişimle ilgili sorunlar yaşıyorduk. O bölgede kısmi görüşme sağlanabiliyor. İki saat içerisinde buradaki iletişim sorununu, internet erişimini de sağlamış olacağız. Vatandaşımıza şu ana kadar AFAD koordinasyonunda barınma, yeme içme hizmetlerini eksiksiz bir biçimde ulaştırmaya çalışıyoruz. 13.500 battaniye, 4000 çadırımız ulaştırıldı.”
SAAT 10.08 | SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARINA GÖZALTI
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), depremlere ilişkin sosyal medya hesaplarından paylaşım yapan 4 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
EGM’nin açıklamasında şöyle denildi:
“Deprem sonrasında sosyal medya platformlarında provokatif paylaşımlarda bulunan 90 hesap yöneticisi tespit edildi, 4 şahıs gözaltına alındı.”
SAAT 09.38 | CAN KAYBI 3 BİN 381’E YÜKSELDİ
AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar, saat 09.38 itibarıyla yaptığı açıklamada depremlerde hayatını kaybeden yurttaşların sayısının 3 bin 381’e yükseldiğini açıkladı. Tatar, 20 bin 426 kişinin de yaralandığını söyledi.
Orhan Tatar ayrıca teyit edilen yıkılmış bina sayısının 5 bin 5775, teyit edilmemiş yıkılma ihbarı gelen bina sayısının ise 11 bin 302 olduğunu bildirdi.
SAAT 08.00 | AFAD: Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeye 13 bin 740 arama kurtarma personeli, 360 araç ve 3 bin 361 iş makinesi görevlendirilmiştir.
SAAT 06.13 | ADIYAMAN GÖLBAŞI’NDA 5,3 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
AFAD’ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre saat 06.13’te, merkez üssü Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesi olan 5,3 büyüklüğünde deprem kaydedildi.
Deprem, 8,13 kilometre derinlikte meydana geldi.
SAAT 04.30 | CAN KAYBI 2 BİN 921’E ULAŞTI
AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 2 bin 921 kişinin hayatını kaybettiğini, 15 bin 834 kişinin yaralandığını bildirdi. Sezer, 65 ülkeden yardım ve destek talebi olduğunu, söz konusu ülkelerin ekipleri gelince afet bölgesine nakledileceğini belirtti.
Sezer, arama kurtarma çalışmalarına ilişkin şunları söyledi:
“243 artçı deprem meydana geldi. Bölgede bakanlarımızın koordinasyonunda 30 valimiz ve 47 kaymakamımız her il ve ilçede görev yapmaktadır. 16 bin 400 personelimiz ile yabancı ülkelerden gelen personellerle beraber şu anda afet bölgelerinde yoğun bir çalışma var. Diğer taraftan da kış şartlarından dolayı çadır hem de barınma ihtiyaçları için diğer barınma malzemelerini de bir şekilde sağlayarak afet bölgesine gönderiyoruz. Şu ana kadar 65 bin kadar çadır ve çadır içi malzeme afet bölgesine gönderilmiş durumda.”
SAAT 04.25 | ARTÇI DEPREMLER SÜRÜYOR
Kandilli Rasathanesi’nin paylaştığı bilgilere göre saat 03.20’den itibaren kaydedilen depremler şöyle:
– 04.32: Göksun – Maraş, 3.9
– 04.18: Göksun – Maraş, 3.1
– 04.08: Doğanşehir- Malatya, 3.1
– 04.00: Nurhak – Maraş, 3.2
– 03.55: Nurhak – Maraş, 3.6
– 03.53: Doğanşehir- Malatya, 3.3
– 03.46: Gölbaşı- Adıyaman, 3.3
– 03.40: Göksun – Maraş, 3.9
– 03.38: Uluköy- Malatya, 3.6
– 03.29: Yeniyurt- Maraş, 3.8
– 03.26: Göksun – Maraş, 3.7
– 03.23: Göksun – Maraş, 4.0
– 03.20: Çevrepınar – Maraş, 3.9
3 YAŞINDAKİ ÇOCUK 22 SAAT SONRA KURTARILDI
Hatay merkezde arama çalışmaları yapan ekipler, bir binadan sesler geldiğini tespit etti. Bunun üzerine belirlenen binada çalışmalarını yoğunlaştıran ekipler, 2 çocuğu sağ olarak bulundukları yerden çıkardı.
Büyük bir sevinç yaşanırken, çocuklar ambulansla tedavi yapılmak üzere hastaneye kaldırıldı.
Malatya’da yıkılan bir binanın altında kalan 3 yaşındaki Miran, 22 saat sonra enkazdan sağ kurtuldu.
Kent merkezi Çavuşoğlu Mahallesi’nde 5 katlı bir apartmanın yıkılan enkazı altında kalan 3 yaşındaki Miran Tekeş ile 26 yaşındaki Abdullah Uraz Sivas itfaiye ekipleri tarafından yapılan çalışmalar neticesinde 22 saat sonra enkaz altından sağ kurtarıldılar.
HATAY’IN YARDIM ÇIĞLIĞI
Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok etkilenen illerden biri olan Hatay’da arama kurtarma ve yardım çalışmalarının başlamadığı belirtilirken, bölgeden “yardım” çığlığı yükseliyor.
Dün gerçekleşen 7,7 ve 7,6’lık depremler birçok ili etkilerken, bu iller arasında en etkilenen illerden biri de Hatay oldu.
Ancak ilk depremin üzerinden tam bir gün geçmesine rağmen bölgede yardım çalışmalarının tam anlamıyla başlamadı.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Hatay’ın Antakya ilçesindeki yıkımı şu özlerle anlattı:
“Antakya merkezdeki yıkımı tarif edebilecek bir sözcük yok. Yurttaşlar, Atatürk Caddedi Vali Göbeği mevkiinde bu satırlar yazılmadan 10 dk. önce bir grup kurtarma ekibinin geldiğini söylüyor. Kendi çabalarıyla 6 kişi enkazdan çıkarılmış.”
TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay ise duruma tepki gösterirken şu paylaşımı yaptı:
“Havaalanı var, inemiyorsun. Yol var gidemiyorsun. Şehre giremiyorsun. Binlerce insan göçük altında. Yetkili yok. Otobandaki karı küremekten, yola tuz dökmekten bile aciz bir iktidarsınız. 20 saat oldu hala arama kurtarma çalışması başlatamadınız. Bu insanların katilisiniz.”
ADIYAMAN’DAN DA YARDIM ÇIĞLIĞI YÜKSELİYOR
Depremin en etkili olduğu yerlerden biri olan Adıyaman’da da arama kurtarma ve yardım çalışmaları henüz tam anlamıyla başlamadı. Kentte bulunan HDP’li Kemal Bülbül, “Adıyaman’da devletin hiçbir birimi yok. Bu kadar duyarsızlık anlaşılır, inanılır gibi değil. Ekmek yok, yemek yok. Çocuklar aç. Yaralılar var. Hastaneler doldu taştı. Ölü sayısının çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Halk TV canlı yayınına bağlanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Kemal Bülbül de kentin “çaresiz” durumda olduğunu söyledi.