Gündemden Haberler

Deprem bölgelerindeki gönüllüler İNAT Derneği’ni kurdu

Maraş merkezli 6 Şubat tarihli depremlerde, resmi verilere göre 50 binden fazla insan hayatını kaybetti ve yüz binlerce kişi de yaralandı. Ülke tarihinin en büyük afetinde, kamunun rant odaklı yaklaşımları ile birlikte birçok skandal da gündeme gelirken, izleri devam eden depremde karşı halk dayanışması öne çıktı.

Deprem bölgelerindeki arama-kurtarma faaliyetleri başta olmak üzere birçok çalışmada yer alan yüzlerce gönüllünün katılımıyla İnsani Yardım Arama-Kurtarma ve Toplumsal Dayanışma (İNAT) Derneği kuruldu.

‘ÇARESİZLİK, TARİHİMİZİN EN BÜYÜK YURTTAŞLAR SEFERBERLİKLERİNDEN BİRİNİ DOĞURDU’

Kuruluşunu ilan eden dernek, hangi ihtiyacın sonucu olarak yola çıktığını şöyle ilan etti:

“Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri, ülkemizin bugüne kadar yaşadığı en büyük felaketlerden biri olarak hafızamıza kazındı. Türkiye’nin 10 ilinde, 15 milyon insan depremden doğrudan etkilenirken, 35 binin üzerinde bina yıkıldı, 50 binden fazla insan yaşamını yitirdi. 

İzlenen yapılaşma siyaseti, kurumların depreme karşı hazırlıksız oluşu ve süreç içerisinde yaşanan eksiklikler ve sorumsuzluklarla bu korkunç doğal felaket tam bir insani yıkıma dönüştü. Öte yandan, kamu kurum ve kuruluşlarının yetersizliğinin yanında hükümetin insanları terk ettiği çaresizlik duygusu, tarihimizin belki de en büyük yurttaş seferberliklerinden birini doğurdu. Yurt içinde ve yurt dışında yüz binlerce insan önce arama-kurtarma ve acil yardım, ardından temel ihtiyaçlar ve barınma çözümleri için seferber oldu.

İnsani Yardım Arama-Kurtarma ve Toplumsal Dayanışma Derneği (İNAT) tam bu anda, bu umut verici seferberliğin içinde doğdu. Başta Hatay/Defne ve Samandağ olmak üzere Elbistan, Pazarcık, Adıyaman gibi il ve ilçelerde arama-kurtarma ve yardım çalışmalarında yer alan yüzlerce gönüllü, organize olarak yardımının yurttaştan yurttaşa en etkili şekilde ulaşması için çalışmalara başladı. Şubat ayı sonunda, İNAT Derneği kurumsal kimliğine kavuştu ve maalesef bizzat gözlemlemek zorunda kaldığımız bu insani yardım ve toplumsal dayanışma ihtiyacını karşılayabilmek için yola çıktı.”

BARINMA İHTİYACINA KARŞI ATILAN ADIMLAR

İNAT gönüllülerinin depremler sonrası bir araya gelişi ile birlikte yaptığı çalışmalara da yer veriler, şunlar kaydedildi:

“Depremin ardından ilk hafta arama-kurtarma çalışmalarına ağırlık veren İNAT gönüllüleri, ilerleyen hafta ve aylarda yüzlerce tır yardım malzemesi, çadır, gıda ve hijyen paketinin dağıtımını yaptı; kentlerdeki ihtiyaç sona erene dek de yapmaya devam edecek.

Buna ek olarak, depremin ikinci haftasından itibaren yakıcı bir sorun olarak ortaya çıkan barınma ihtiyacı için de şu adımlar atıldı: 

Defne’de bir kadın kooperatifine 3 üretim konteyneri,

Kırıkhan’da bir kadın kooperatifine 2 üretim konteyneri,

Vakıflı’da bir kooperatife bir üretim konteyneri,

Ballıöz’de bir kadın kooperatifine ise 9 üretim ve yaşam konteyneri teslim edildi.

Defne’de Asi Yaşam Merkezi İNAT Evleri adıyla 25 konteynerlik bir mahalle kuruldu, altyapısı tamamlandı, depremzedelere teslim edildi.

Defne Asi Yaşam Merkezi’nde çamaşırhane, psiko-sosyal destek birimleri, etüt salonu ve çocuk alanından oluşan toplam 8 konteynerlik bir Sosyal Hizmet Alanı açıldı.

Samandağ’da ve Antakya’da birer konteyner yaşam merkezi için çalışmalar sürüyor.”

‘MAHALLEDE İNAT’ BİRİMLERİ 

Kuruluşunu ilan eden dernek, mahalle bazlı birimleri ile profesyonel arama-kurtarma ekiplerinin de kurulduğunu ve afet bilincine ilişkin eğitimler verileceğini şöyle aktardı:

“Öte yandan, bir doğal afetler ülkesi olan Türkiye’nin böylesine bir felakete bir kez daha hazırlıksız yakalanmaması için buluşan arama-kurtarma gönüllülerinin organize bir birim haline getirilmesi adına çalışmalar da devam ediyor. İNAT Derneği, İstanbul’da 2, Ankara ve İzmir’de ise birer olmak üzere, toplam 4 adet profesyonel arama-kurtarma ekibi oluşturmak için çalışıyor. Bunlara ek olarak, doğal afetlerde zararı en aza indirmenin yalnızca arama-kurtarma çalışmalarıyla sınırlı olmadığının bilinciyle, ‘Mahallede İnat’ birimleri oluşturulmaya başlandı. Bu birimler, bir yandan afet öncesi risk analizi ve afet bilinci çalışmaları gibi önlem çalışmalarını sürdürürken, bir yandan da olası afet durumlarına karşı güncel eğitimler sağlıyor.”

‘İNAT DERNEĞİ, HERKESİ DAYANIŞMANIN BİR PARÇASI OLMAYA ÇAĞIRIYOR’

İktidarın ortaya çıkan afet karşısındaki yetersizliğine de kuruluş ilanında işaret eden İNAT Derneği, dayanışma çağrısında da bulundu:

“‌6 Şubat’ın bize gösterdiği en büyük gerçek, kamu kuruluşları ve hükümet kanallarının afet durumlarında açık bir biçimde yetersiz kaldığı. İnsan hayatından çok rantın önemsendiği bu düzende, yurttaşların canlarının teminatı olabilecek yegâne kanal olan sivil toplum çalışmalarını güçlendirmek ise hepimizin kaybettiklerimize olan borcu. İNAT Derneği, herkesi bu bilinçle dayanışmanın bir parçası olmaya çağırıyor. “



Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu