Gündemden Haberler

Deprem bölgesinde 5 milyon kişi göç etti

Maraş merkezli depremlerin ardından büyük bir yıkım yaşayan ve deprem bölgesi olarak ilan edilen 11 kentte, yaklaşık 5 milyon kişinin büyükşehirlere ve komşu illere göç ettiği ifade edildi. Depremden bir gün önce 11 ilde sinyal veren 2,5 milyon cep telefonunun, depremden birkaç gün sonra başka illerden sinyal verdiği tespit edildi.

6 Şubat tarihli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından ağır bir yıkım yaşayan 11 ilde hayat durma noktasına geldi. On binlerce kişinin yaşamını yitirdiği illerin birçoğu adeta mezarlığa dönerken, hayatta kalan yurttaşların beslenme, barınma ve hijyen başta olmak üzere temel ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanmaması, söz konusu illerde bulunmayı imkansız hale getirdi.

YAKLAŞIK 5 MİLYON KİŞİ GÖÇ ETTİ

BirGün’de yer alan habere göre, söz konusu 11 ilde yaklaşık 5 milyon kişinin depremlerin ardından göç ettiği belirtilirken, depremden bir gün önce 11 ilde sinyal veren 2,5 milyon cep telefonunun depremden birkaç gün sonra başka şehirlerden sinyal verdiği belirlendi. Göç etmek zorunda kalan depremzedelerin bazıları ilçelerdeki ve köylerdeki akrabalarının yanına giderken, büyük bir kısmı ise başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere batıdaki şehirlere gitti.

İstanbul, Ankara ve İzmir’e göç edenlerin sayısı konusunda resmi bir bilgi olmamakla birlikte, Mersin’e 400 bin, Antalya’ya 150 bin, Muğla’ya 50 bin, Elazığ’a 40 bin, Eskişehir’e ise 20 bin kişinin göç ettiği açıklandı. Uzmanlar, yaklaşık 5 milyonu bulan göç hareketinin, göç alan şehirlerin alt yapısını derinden etkileyeceğini ve nüfusun arttığı kentlerdeki altyapı, konut, eğitim, sağlık, ulaşım, istihdam konusunda ciddi sıkıntılar yaşanacağını vurgulayarak, devletin konuya ilişkin ciddi önlemler alması gerektiğinin altını çizdi.

TARIM VE SANAYİDE SORUNLAR YAŞANACAK

Göç nedeniyle deprem bölgesinin tarımsal ve sanayi üretiminin de olumsuz etkileneceği belirtilirken, bölgedeki birçok sanayi kuruluşunun da nitelikli iş gücü kaybı nedeniyle üretimde sıkıntılar yaşayacağı ifade edildi. Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, “Göç nedeniyle bölgedeki firmaların istihdamla ilgili büyük sorunları olacak” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Yusuf Demir ise göç nedeniyle tarımsal üretimin büyük risk altında olduğunu vurgulayarak önlem alınması gerektiğini dile getirdi.

AFAD BAŞKANI AÇIKLAMIŞTI

Deprem bölgesindeki son durum ile ilgili açıklamalarda bulunan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, bölgeden 485 bin 682 kişinin tahliye edildiğini duyurmuş, “Hava, kara, deniz ve demir yoluyla tahliye çalışmalarımız devam ediyor. Tahliye merkezine müracaat edip tahliye olan vatandaşlarımızın sayısı 392 bin 287’ye ulaşmış durumda. Tahliye merkezlerine ulaşmadan gidenleri de ekleyince toplam 485 bin 682 kişi tahliye edilmiş durumda” ifadelerini kullanmıştı.

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu