Gündemden Haberler

‘Emine Erdoğan himayesinde bir eylem planı hayata geçirdik’

Türkiye’de su kıtlığı ihtimaline karşı konuşan ve Emine Erdoğan himayesinde bir eylem planını hayata geçirdiklerini söyleyen Bakan İbrahim Yumaklı, barajlardaki doluluk oranlarını paylaşayarak İBB’yi eleştirdi. Yumaklı, bir işçinin hayatını kaybettiği TMO silosundaki patlamaya için de “teknik bir olay” yorumunda bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Çeşitli konularda açıklama yapan Yumaklı, Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) silosundaki patlama ve İstanbul’daki barajların doluluk oranlarına ilişkin de konuştu.

Kocaeli’nin Derince ilçesindeki TMO silosunda meydana gelen, bir işçinin hayatını kaybettiği ve 11 işçinin yaralandığı patlamaya ilişkin “Bu çok önemli bir olay dolayısıyla biz teknik olarak hem iç denetim açısından her yönüyle araştırıyoruz” diyen Yumaklı, savcılığın da araştırma yaptığını dile getirdi. 

‘TEKNİK BİR OLAY’

“Ama ilk etapta gördüğümüz bunun teknik bir olay olduğu” diyen ancak “teknik bir olay” yorumuna ilişkin detay vermeyen Yumaklı, “Elbette bunun teknik inceleme sonucu çıktığında daha detaylı daha sağlıklı, doyurucu bilgi vermek mümkün” diye konuştu.

Ekonomim’den Maruf Buzcugil’in haberine göre Yumaklı, devamında ise “Şu anda söyleyeceğim her şey tamamen tahminden ibaret olur, arkadaşlara incelemelerini tamamlasınlar bilgi vereceğiz. Toplamda buradaki depoların kapasitesi 90 bin ton. Mevcutta içinde olan ürün 75 bin ton. Olayın gerçekleşmesi de silodan bir kamyona ürün sevk edilirken yani o konveyörler kullanılırken meydana gelmiş. Etkilenen ürün miktarı 15 bin ton, toplamda 22 milyon tonluk bir hububat veya buğday üretiminin olduğunu düşünürsek, arz güvenliğini tehdit edici bir durum yok” ifadelerini kullandı.

‘EMİNE ERDOĞAN HİMAYESİNDE EYLEM PLANINI HAYATA GEÇİRDİK’

Ülkedeki su varlığına ilişkin de konuşan ve Türkiye’nin “su zengini” ya da “su fakiri” olmadığını söyleyen Yumaklı, “Ama su stresi altındaki ülkelerden birisiyiz” dedi.

Su kıtlığı ihtimaline ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yumaklı, “Elbette ki şu anda böyle bir risk yok ama bu geleceğe dair perspektifi mutlaka hepimizin bilmesi gerekir. Dolayısıyla su kaynaklarımızı verimli kullanmak adına Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde Su Verimliliği Seferberliği Eylem Planı’nı hayata geçirdik. Bu uygulamaya kararlılıkla devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

İBB’Yİ ELEŞTİRDİ

İstanbul, Ankara ve İzmir’deki barajların aktif doluluk oranlarını paylaşan Bakan Yumaklı, “Geçen yıl ile karşılaştırıldığında Ankara’nın hemen hemen aynı olduğunu ama İstanbul’un yüzde 64,8’ten yüzde 36’ya düştüğünü görebiliyoruz. Açıkçası biz burada işletmeyle alakalı bir sorun olduğunu düşünüyoruz” sözleriyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni (İBB) eleştirdi.

‘BELEDİYENİN ÖZEN GÖSTERMESİ GEREKİYORDU’

Yumaklı, sözlerinin devamında İBB’yi şöyle hedef aldı:

“Zamanında eğer İstanbul’daki barajlara gerekli aktarımlar yapılmış olsaydı, şu anda bu doluluk oranları sezona çok daha yüksek oranlarda geçmiş olacaktı. Burada ilgili belediyenin bu konuya özen göstermesi gerekiyordu, bu tamamen işletme olayıdır. Burada bizim tahminimiz, enerjiyle alakalı giderleri kısma adına zaman zaman bu regülatörlerden aktarılan suyun durdurulduğu yönünde. Hem su tüketimi arttı hem geçmiş yıllardan daha az yağış geldi hem de bu regülatörlerden çekilebilecek maksimum su çekilmediğinden ortaya bu görüntü çıkıyor.

Suyun en çok kullanıldığı döneme hazırlık yapmanız gereken zamanda siz eğer barajlarınızı doldurmuş olsaydınız, bugün bu oranları daha yüksek görmüş olacaktık. O barajların içerisindeki kuraklık görüntüleri de olmayacaktı. Devlet Su İşleri, suyu belediyelerin vatandaşlarına ulaştıracağı lokasyona kadar getirir, ondan sonrası belediyelerin kendi işletmelerini nasıl iyi yaptığıyla ilgili çıkan bir performanstır.”

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu