Erdoğan’ın maaşını artıran ek bütçe teklifi kabul edildi
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın maaşında yüzde 39 oranında artış öngören 1,1 milyar liralık ek bütçe, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda bugun AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) sunulan 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin liralık ek bütçe teklifi görüşüldü.
Ek bütçenin gerekçesinde, depremin yanı sıra seçim öncesi yurttaşlara ücretsiz verilen doğal gaz da yer aldı. Depremin ardından afet konutlarının yapımı ve altyapı hasarlarının giderilmesi için ek bütçede 482,8 milyar lira kaynak ayrıldı. Bu kaynak AFAD tarafından kullanılacak.
Cumhurbaşkanlığı’na 640 milyon 236 bin lira ek bütçe verilecek. Cumhurbaşkanlığı’nın ek gider kalemlerinin 500 milyon lirası “barış destekleme giderinden”, 140 milyon lirası “afet ve acil yardım desteği giderinden” ve 236 bin lirası ise “özlük giderinden” oluşacak.
ERDOĞAN’IN MAAŞINA YÜZDE 39 ZAM
Ek bütçe ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın maaşına yüzde 39 oranında zam yapılıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Erdoğan’a yapılan zammın gerekçesini, “Şu anda Cumhurbaşkanımızın maaşı, milletvekili maaşının altında. Bakan yardımcılarının maaşının da altında. Bir süredir artış yapılmasına izin vermedi. Buradaki artışı yapmazsak iyice, neredeyse bir süre sonra genel müdür maaşlarının altına düşmüş olacak. Bu sadece kendisini de ilgilendirmiyor, eski Cumhurbaşkanları var” diye açıkladı.
CHP Grup Başkanı Özgür Özel, dün sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, “Emeklilerin maaşını sadece yüzde 25 oranında artıran Tayyip Erdoğan, getirdiği ek bütçeyle kendi maaşına yüzde 39 oranında zam yapıyor. 86 milyon geçim sıkıntısı çekerken Erdoğan, kendi imzasıyla maaşını 40 bin TL artırarak 140 bin TL’ye yükseltiyor” demişti.
Ek bütçede, AFAD’ın ardından en fazla pay Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ayrılacak. 279 milyar 750 milyon 936 bin lira kaynak ayrılan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı, 76 milyar 985 milyon 357 bin lira ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı, 46 milyar 151 milyon 500 bin lira ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı izleyecek.
Amasra maden faciasının ardından Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ek bütçeden ayrılan pay da dikkat çekiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 279 milyar 750 milyon 936 bin liralık ek bütçesinin 44 milyar lirası KİT’lere verilecek. Türkiye Taşkömürü Kurumu’na 3 milyar 850 milyon lira ve Devlet Demiryolları’na ise 3 milyar lira kaynak ayrıldı. Bakanlığın madeni para basım gideri ise 500 milyon lirayı bulacak.
Ek bütçede Sağlık Bakanlığı için 17,9 milyar lira ek kaynak öngörüldü. Bakanlık bütçesinin 1,5 milyar lirası deprem bölgesindeki sağlık tesislerine ilaç ve tıbbi malzeme alımı için ayrıldı. Deprem bölgesindeki hastanelerin onarımı için 78 milyon lira harcanması öngörüldü.
Adalet Bakanlığı’na ayrılan 7,6 milyar liralık ek bütçenin 4,1 milyar lirası cezaevlerine mal ve hizmet alımı, 1,2 milyar lirası seçim giderlerinden oluştu.
AVRASYA TÜNELİ’NİN GARANTİSİ 1 MİLYAR LİRA
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 5,6 milyar liralık bütçesine de Avrasya Tüneli’nin garanti ve katkı payı için 1 milyar lira ödenek konuldu.
Diyanet İşleri Başkanlığı’na 276 milyon 218 bin lira olarak ek bütçe öngörüldü. Bu bütçenin 129 milyon 128 bin lirası, aday din görevlilerinin ibate giderleri ile tüketime yönelik mal ve malzeme alımları için ayrıldı.
Göç İdaresi Başkanlığı ise düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilmesi için 660 milyon lira ek bütçe aldı.
Ek bütçeden harcanacak kalemler şöyle:
“110,4 milyar lirasının, vergi gelirlerinde öngörülen artış kapsamında vatandaşlarımıza yönelik hizmetleri geliştirmesi ve iyileştirmesi yönünde il özel idarelerine ve belediyelere aktarılacak kaynaklar;
68,3 milyar lirası ilgili idare bütçelerinde, 37,2 milyar lirası yatırımları hızlandırma ödeneğinde olmak üzere ülkemizin büyümesine ve istihdama katkı sağlayacak yatırımların daha hızlı tamamlanabilmesi amacıyla; tarımsal sulama projeleri ile kara yolu ve demir yolları başta olmak üzere toplam 105,5 milyar liranın yatırım nitelikli giderler;
52,1 milyar lirasının, tarımsal destekler, tarım sektörü yatırımları ile tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları ve tarımsal KİT’ler;
44,3 milyar lirasının, engelli evde bakım destekleri, 65 yaş üstü yaşlılar ile engelli vatandaşlarımızın aylıkları, muhtaç ailelere yapılacak yardım ödemeleri ve diğer sosyal amaçlı giderler;
39,9 milyar lirasının, savunma ve güvenlik birimlerinin ihtiyaçları;
26,3 milyar lirasının, engelli eğitim desteği, okul yemeği giderleri, ücretsiz ders kitabı ve yardımcı materyal giderleri, taşımalı eğitim giderleri gibi eğitim hizmetlerinin yürütülmesi;
8,4 milyar lirasının, bireysel emeklilik devlet katkısı giderleri;
8 milyar lirasının; esnaf, sanatkâr ve çiftçilere sağlanan Hazine faiz destekli krediler nedeniyle Halk Bankası ve Ziraat Bankası’nın görevlendirme giderleri;
7,8 milyar lirasının, genel aydınlatma giderleri için, 4,3 milyar lirasının konut, ibadethane ve cemevlerine ücretsiz doğal gaz sağlanabilmesine ilişkin sistem kullanım bedelleri;
1,3 milyar lirasının, deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gaz faturalarının silinmesi ve ertelenmesi nedeniyle oluşan giderlerin karşılanabilmesi;
103,4 milyar lirasının diğer zorunlu harcamalar;
80,5 milyar lirasının ise faiz giderleri için kullanılması öngörülüyor.”
GELİR KALEMİ YURTTAŞTAN ALINAN VERGİLER
Ek bütçenin gelir kalemlerinde ise yurttaşlardan alınan vergiler başı çekiyor. Ek bütçenin gelir kalemlerinin dağılımı da şöyle oldu:
“Gelir vergisi 201,4 milyar lira, kurumlar vergisi 163,1 milyar lira, dahilde alınan KDV 237,3 milyar lira, özel tüketim vergisi 306,6 milyar lira, motorlu taşıtlar vergisi 32,6 milyar lira, damga vergisi 30 milyar lira, harçlar 28,6 milyar lira, banka ve sigorta muameleleri vergisi 33,2 milyar lira, diğer vergiler 38,3 milyar lira. Vergi dışı gelirler ise 48,4 milyar lira olarak görülmektedir.”