Sağlık

Erkeklerde Sperm Sayısı Nasıl Hesaplanır?

Erkeklerde Sperm Sayısı Nasıl Hesaplanır?

Erkeklerde sperm sayısı hesaplama yöntemi için, öncelikle bu konuda uzman sağlık kuruluşlarından yardım almak gerekmektedir. Uzman hekimlerin sperm sayısını ölçmesi içinde, sperm örneği alma işlemi yapılır. Örnek alınma işleminden sonra, sperm sayınızın durumuna bakılır. Daha sonra, meni üzerinden semen analizinin yapılmasına geçilir. Seminogram olarak bilinen bu analiz yöntemi ile erkeğin menisinin içerdiği spermin, temel özellikleri değerlendirmeye alınır. Genelde erkek doğurganlığın ölçülmesi ve değerlendirilmesinde bu yöntem kullanılır. Bu hesaplama yöntemi ile tavsiye edilen ve genel kabul gören sağlıklı sperm sayısı, 20 milyon sperm kadardır. Ölçülen değerlendirme sürecinde, tıp dünyası tarafından kabul gören sayısal aralıklar, doğurganlık ile doğrudan doğruya bağlantılıdır. Sperm sayısı hesaplama yöntemi öncesi, yine başvurmuş olduğunuz tıp merkezi ve doktorlarınız aracılığı ile hastaya özel tavsiyeler verilebilir.

Sperm Sayısı Ölçümü Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doktor tavsiyesine uyarak en doğru sonuçları alabileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır. Bunlar;

  • Testin yapılacağı tarihten birkaç gün öncesine kadar mastürbasyon ve cinsel ilişkiden uzak durmak.
  • Testin analiz yapısını bozabilecek her hangi kimyasal ve bitkisel ilaç kullanmamak.
  • Alkol, kafein ve uyuşturucu gibi tüm doğal ve kimyasal maddeleri en az bir hafta kullanmamak.
  • Bitkisel, kimyasal ve menopoz engelleyici hormon ilaçlarını kullanmaktan kaçınmak.

Gibi test öncesi uyulması gereken bazı geçerli kurallar bulunmaktadır. En doğru sperm sayısı hesaplama işlemi açısından, test öncesi sağlığımıza dikkat etmemiz önemli bir unsurdur. Sperm testi yapılması için test odasına alınan erkeğin, steril kap içerisine meni örneği alınır. Daha sonra erkekten alınan test kapı, laboratuvarda incelenmek üzere işleme alınır. Şayet uzman hekimler tarafından gerekli görülürse, ilerleyen periyotlarda test tekrarlanabilmektedir. Ayrıca analizin yapılacağı sağlık kurumunda başvurduğunuz hekimler, test öncesi sizlere bir takım sorular yöneltmektedir. Bunların doğru bir şekilde cevaplandırılması da doğru bir test için oldukça önemlidir.

Sperm Sayısı Hesaplama Testi Öncesi Hekim Kontrolü

Semen analizi ( sperm testi ) öncesi uzman hekimler, hasta danışanlarına bir takım sorular yöneltmektedir. Bu ayrıntılı görüşme sayesinde, en doğru yönlendirmeleri sunarak danışanlara yardımcı olmaktadırlar. Aşağıdaki sıralamamız bu sorulardan bazılarıdır.

  • Tek yönlü beslenme ve sağlıksız beslenme gibi durumlarınızın varlığı.
  • Bel soğukluğu, frengi, HIV enfeksiyonu gibi birtakım cinsel yolla bulaşan hastalık geçirip geçirmediğiniz.
  • Test yapılacak olan kişide kronik bir rahatsızlığın varlığının sorulması.
  • Kadınların periyodik adet düzeni hakkında bilgi alınması.

Erkeklerde Sperm Sayısı Nasıl Hesaplanır?

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu