Gazeteci Deniz Yücel hakkında yakalama kararı
Almanya merkezli Die Welt Gazetesi yazarı Deniz Yücel’in “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “Devleti ve yargı organlarını alenen aşağılama” suçlarından yargılandığı davada, savunmasının alınması için Yücel hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, sanık Deniz Yücel’in avukatı katıldı. Adalet Bakanlığı aracılığıyla sanık hakkında ifadesinin alınması için istinabe evrakının düzenlendiği, ancak Adli Yardım Avrupa Sözleşmesi Genel Hükümler 2. Maddesi gereği Almanya hükümetinin istinabe (hukuki yardımlaşma) evraklarını iade ettiği belirtildi.
Deniz Yücel’in avukatı, “İstinabe evrakları gönderilsin, daha önce müvekkilin istinabeyle ifade verdiği dosyaları mevcuttur. Berlin Büyükelçiliği bu sefer istinabe işlemlerini kabul edecektir” dedi.
DURUŞMA 17 EKİM’E ERTELENDİ
Mahkeme, sanık hakkındaki istinabe evrakının Almanya hükümeti tarafından iade edildiğinin anlaşıldığından yeniden istinabe evrakı düzenlenmesi talebinin reddine karar verdi. Sanığın adresine ulaşılmadığı için savunmasının alınamadığını belirten mahkeme, savunmasının alınması için yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi ve duruşmayı 17 Ekim’e erteledi.
2 SUÇTAN 6 YIL 8 AYA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
Deniz Yücel hakkında, Die Welt’teki yazıları nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “Devleti ve yargı organlarını alenen aşağılamak” suçlarından 1 yıl 8 aydan 6 yıl 8 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
Yücel, “Terör örgütü propagandası yapmak” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında 14 Şubat 2017’de gözaltına alınmış ve 27 Şubat 2017’de çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmıştı.
YAKLAŞIK BİR YIL TUTUKLU KALMIŞTI
Yaklaşık bir yıl tutuklu kalan Yücel hakkında savcılık, “PKK Terör örgütü propagandası yapmak” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlarından 4 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açarken, iddianameyi kabul eden İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi de tensiple birlikte 16 Şubat 2018’de Yücel’in tahliyesine karar vermişti.
Yücel, tahliyesinin ardından aynı gün akşam saatlerinde Almanya’ya gitmişti. Yargılaması devam eden Yücel hakkında mahkeme, 16 Temmuz 2020’de “Terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezası vermişti.