Hatay’da delil karartma girişimine karşı mücadele sürüyor
İzel Sezer – @izelsezer
Hatay’da yıkılan binalara ilişkin resmi evrakların da yer aldığı delil niteliğindeki belgeler ile resmi evrakların da yer aldığı Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü’nün yıkılmak istenmesine karşı başlatılan mücadele sürerken, müdürlükte bulunan yurttaşlar delil karartılmasına izin vermeceğini vurguladı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük çaplı yıkıma neden olduğu ve binlerce insanın hayatını kaybettiği Hatay’da Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü için yıkım kararı alındığı ortaya çıktı. Binlerce binanın enkazında arama kurtarma çalışmaları sırasında iş makinelerinin eksikliği nedeniyle aksamalar yaşanırken, yapılar hakkındaki evrakların yer aldığı ve usulsüzlüklere ilişkin belgelerin de bulunduğu müdürlük önüne iş makineleri gönderildi.
AFET GÖNÜLLÜSÜ BELGELERİ FARK ETTİ
İki bloktan oluşan müdürlüğün bir kısmı jandarma tarafından “revir” haline getirilerek kullanılırken, daha önce yapı denetimde çalışan ve afet gönüllüsü olaran bir kişinin fark etmesi ile bir blok içerisinde yer alan belgelerin yapılara ilişkin olduğu anlaşıldı.
VALİ İMZALI TUTANAK PAYLAŞILDI
Bölgede bulunan avukat Bedia Büyükgebiz ise yıkım kararını dün akşam saatlerinde sosyal medya hesaplarından duyurdu ve yıkıma karşı mücadele başlattı. Konunun kamuoyunun gündemine girmesinin ardından bölgede bulunan çok sayıda avukat da destek olmak üzere müdürlük önüne gitti. Büyükgebiz ise Instagram hesabından Vali Rahmi Doğan’ın “olur” verdiği ıslak imzalı tutanağı paylaşarak meslektaşlarıyla yıkım işlemlerini durdurduklarını açıkladı.
YIKILMAK İSTENEN BİNA DEPREMDE ZARAR GÖRMEDİ
Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü’nde kentte yıkılan binalara ilişkin ıslak imzalı belgelerin bulunduğunu vurgulayan Büyükgebiz, delil karartma girişiminde bulunduluğunu kaydetti. Müdürlüğe ait bina zarar görmemesine rağmen yıkılmak istenirken, dün vinç ile iki bloklu yapının bir kısmı yıkıldı. Resmi evrakların bir kısmı ise bölgede bulunan avukatlar ve yurttaşlar tarafından koruma altına alındı.
‘KATLİAM FAİLLERİNİN DELİLLERİ BURADA BEKLİYOR’
Hatay Valiliği ise ıslak imzalı tutanağa rağmen gelişmeleri reddederken, müdürlük içinde de evrakları korumak üzere nöbet devam ederken, müdürlük içinde resmi evrakları koruyan bir afet gönüllüsü açıklamalarda bulundu. Son 10 yıla ilişkin karot örnekleri ile yapılara ilişkin usulsüzlük tespitlerinin belgelerde yer aldığını kaydeden gönüllü, “Burası bir kibrit çakılmasını bekler halde bir gece boş kaldı. Ve ne savcılık ne emniyet gelip de bu konuda hiçbir şey yapmadı. Bu katliamın faillerinin delilleri burada beklerken, bizim başka bir yerde olma şansımız yok. Bunların kurtarılması gerekiyor acil şekilde” diye konuştu.
‘BAKANLIKTAN OLDUĞUNU SÖYLEYEN BİRİLERİ, TUTANAK İSTEYİNCE GİTTİ’
Revir haline getirilen bölümdeki evrakları fark eden veafet gönüllüsü ise bakanlıktan geldiğini belirten kişilerin evrakları almak istediğini, itiraz etmesinin ardından bir polis ile gelindiğini ve evraklara ilişkin işlemler için tutanak talep etmesi üzerine evrakları almadan gittiklerini söyledi. Gönüllü, gelen kişinin uyarısı üzerine çektiği fotoğrafı da sildiğini kaydetti.
BAKANLIK YETKİLİLERİ MÜDÜRLÜKTE
Müdürlükte nöbet sürerken, bakanlıktan gelen kişiler ise herhangi bir bilgi vermeden bina içerisine “konuşmak” için birini aradıklarını söyledi. Yetkililer, müdürlükte bulunanların sorularını ise yanıtsız bıraktı.
TİP MİLLETVEKİLİ BARIŞ ATAY DA NÖBETTE
Hatay’da yıkıma yol açan depremin ardından kente gelen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay da Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü önündeki nöbete katıldı.