Gündemden Haberler

Kirişçi, barajlarda problem olmadığını söyledi

Deprem bölgelerindeki barajlara ilişkin konuşan ve hiçbir problem olmadığını söyleyen Bakan Vahit Kirişçi, çatlaklar için de “Her zaman olan şeyler” dedi ve risk oluşturmadığını dile getirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 7.gününde Devlet Su İşleri (DSİ) 6. Bölge Müdürlüğü’nde basın mensuplarına son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Barajların duırumuna ilişkin konuşan Kirişçi, “Deprem bölgesi ve çevresinde 140 adet baraj ve göletimiz var. Bunların 110’u baraj. Hiçbir tesisimizde güvenlik açısından riskli bir durum yoktur. Özel sektör tarafından işletilen 162 adet tesiste de herhangi bir sorun yok. Barajlarımız DSİ ekipleri tarafından her gün kontrol edilmektedir. 132’sinde acil durumu gerektirecek bir duruma rastlanmamıştır. 8 barajımız da takip altındadır. Barajlarla ilgili iddialar asılsız. 3 gün önce Atatürk Barajı’nı yerinde inceledik. Duvarlarda çatlaklar var. Her zaman olan şeyler. Bu çatlaklar barajda herhangi bir tehlike ya da risk oluşturmuyor” dedi.

‘ASİ NEHRİ’NİN DEBİSİ DÜŞÜRÜLDÜ’

Kirişci, sınır dışındaki barajları da takip ettiklerini belirterek, “Suriye’deki barajdaki çalışmalar nedeniyle baraj kapakları açılmış; nehrin debisi saniyede 15 metreküpken, 16 metreküpe yükselmiş. DSİ ekiplerinin müdahalesiyle su seviyesi geriletilmiştir. Asi Nehri’nin debisi düşürülmüştür. Herhangi bir risk söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

ADANA’DA 378 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Adana’da duruma ilişkin bilgi veren ve Kubilay Apartmanı dışında yıkılan 12 binada arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını belirten Kirişçi, “Şu ana kadar 33 vatandaşımız enkazdan sağ olarak kurtarıldı. Hastanelerde tedavisi sürüyor. 378 vatandaşımız hayatını kaybetti. Depremin hemen ardından hasarlı binalar boşaltıldı. AFAD koordinasyonunda 350 personel arama kurtarma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Hasarlı binalarda kalan 13 bin vatandaşımız kurumlarımızın misafirhaneleri başta olmak üzere konaklama merkezlerine yerleştirilmiştir. 4 bin çadırda 22 bin vatandaşımız barınmaktadır. Adana’da 35 bin vatandaşımızın güvenli olarak barınması sağlanmıştır” diye konuştu.

HASARLI BİNALAR

Hasar tespit çalışmaları sonucunda Adana genelinde 17 ağır, 79 orta hasar, 4 bin 60 binanın az hasarlı, bin 235 binanın hasarsız olduğunu söyleyen Kirişçi, “Bu rakamlar çok önemlidir. Burada altını çizmek istediğim husus; az hasarlı ve hasarsız olan binaların sayısı bin 700 civarında. Vatandaşlarımıza şu çağrıyı yapıyoruz: E-devlet üzerinden kendi binalarıyla ilgili bilgileri görebilirler. Binaları hakkında en sağlıklı bilgiyi alabilirler” ifadelerini kullandı.

Kirişçi, hasar tespit çalışmaları tamamlanana dek hasarlı yapılara girilmemesi gerektiğini de hatırlattı. (İHA)

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu