RTÜK, VOA Türkçe’ye 72 saat verdi
RTÜK, geçen yıl “amerikaninsesi.com” alan adına erişimi engellettiği VOA Türkçe’ye lisans başvurusunda bulunması için 72 saat süre tanıdı. Başvuru olmazsa “voaturkce.com” alan adı da engellenecek.
RTÜK dün yayımladığı duyuruda, “Başvuru talebini içeren dilekçesiyle birlikte taahhütnameyi sunmaz ve üç aya tekabül eden yayın lisans ücretini peşin olarak ödemez veya yayın hizmetlerine bu duyuruyu müteakiben yetmiş iki saat içerisinde son vermez ise Üst Kurul tarafından 6112 sayılı Kanunun 29/A maddesinin ikinci fıkrası uyarınca Sulh Ceza Hâkimliğinden içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi talebinde bulunulacağı ve ayrıca aynı Kanunun 33 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca işlem yapılacağı ihtar olunur” denildi.
Kararın, Üst Kurulun 2023/27 sayılı toplantısında alındığı da belirtildi.
NE OLMUŞTU?
RTÜK, 30 Haziran 2022 tarihinde lisans başvurusunda bulunmadığı için VOA Türkçe’nin kullandığı “amerikaninsesi. com” alan adına ve Deutsche Welle Türkçe’nin kullandığı “dw.com” alan adına erişimi engelletmişti. Ulusal ve uluslarararası basın meslek örgütlerinin büyük tepkiyle karşıladığı kararlar, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınmıştı. Karardan bir süre sonra VOA Türkçe, “voaturkce.com” alan adını kullanmaya başlamıştı. Anayasa Mahkemesine (AYM) konuya dair yapılan başvuru ise bir yıldır değerlendirmeye alınmadı.
SANSÜR YASASI
İnternetten yayın yapan platformlarının RTÜK’ten yayın lisansı almasını şart koşan yönetmelik, Resmi Gazete’de 1 Ağustos 2019’da yayımlanmıştı. Böylece Netflix, BluTV ve Puhutv gibi dijital platformlar RTÜK’ün denetimi kapsamına girmişti.
İnternet üzerinden radyo lisansı için 10 bin TL, internet üzerinden televizyon yayını için 100 bin TL ve internet üzerinden isteğe bağlı yayın hizmeti yayını için de 100 bin TL lisans ücreti talep edilmişti. Bu ücret 2022’de radyolar için 18 bin 217 TL, televizyon ve isteğe bağlı yayınlar için 182 bin 168 TL olmuştu.
“Sansür yasası” olarak nitelendirilen bu yönetmelik gereği yayıncı kuruluşlar, RTÜK’ün uygun bulmadığı içerikleri de kataloglarından çıkarmak durumunda.
Bu yayın platformları ayrıca koruyucu sembol sistemi kullanarak izleyicileri program hizmetlerinin içeriği hakkında sesli veya yazılı olarak bilgilendirmekle de sorumlu.